Stopp i köksavlopp

Innehåll

Stopp i köksavlopp är ett vanligt problem som kan uppstå både i privata hem och i professionella storkök. Det frustrerande problemet kan orsakas av allt från matrester till fettansamlingar, vilket inte bara leder till dålig lukt och att du inte längre kan använda köket, utan också kan orsaka omfattande vattenskador. Att snabbt identifiera och åtgärda problemet är alltså viktigt både för köksavloppet och för din egen skull. Som tur är så finns mycket du kan göra själv för att rensa köksavloppet, och undvika att problemet uppstår igen.

Stopp i köksavlopp

Rensa köksavlopp – så gör du!

Att rensa ett stopp i köksavloppet kan kännas krångligt och överväldigande, men det finns flera enkla metoder du kan prova själv innan du behöver kontakta ett proffs.

Spola varmt vatten

Om du märker att vattnet i din vask rinner undan väldigt sakta är det första du kan testa att spola varmt vatten. Om du har tur är det bara ett minimalt stopp i ditt köksavlopp, och att spola varmt vatten är tillräckligt för att lösa upp stoppet som uppstått. Även en sugpropp och liknande verktyg kan vara väldigt effektiva för att rensa köksavlopp och bli av med mindre blockeringar.

Rensa vattenlåset och inspektera rören

Vattenlåset behöver rensas då och då, eftersom matrester och fett lätt bildar blockeringar som orsakar stopp i köksavloppet. Så ta fram handskar, en hink och annat du behöver för att rensa och rengöra, och skruva därefter loss vattenlåset och rören. Inspektera avloppet, ta bort de blockeringar du ser och rengör noggrant innan du skruvar ihop allt igen. Var noggrann med att allt sitter korrekt och tätt ihopskruvat när du är klar, annars kan det både läcka och börja lukta illa. Spola därefter vatten som vanligt och kontrollera att felet är åtgärdat och att vattnet rinner som det ska!

Rengör med smarta lösningar

Det finns flera husmorstips för att rensa köksavlopp. Att exempelvis blanda bikarbonat och ättika är ett effektivt, miljövänligt alternativ som kan åtgärda ett mindre stopp i köksavloppet. Häll en halv kopp bikarbonat följt av en halv kopp ättika i avloppet, låt det verka en stund och skölj sedan med kokande vatten.

Kemiska avloppsrensare

Det finns även kemiska produkter som är utformade för att lösa upp vanliga avloppsblockeringar. Dessa bör dock användas med stor försiktighet, och bara om du är säker på att medlet passar med ditt avlopp. Många kemiska avloppsrensare fungerar till exempel inte till plaströr. Det är väldigt viktigt att du följer anvisningarna noggrant, använder handskar, skyddar dina ögon samt håller barn och husdjur borta från köket.

Så undviker du stopp i köksavloppet

Att förebygga stopp i köksavloppet är ofta enklare och mindre kostsamt än att åtgärda dem. Här är några tips för att hålla ditt köksavlopp fritt från blockeringar:

 

 • Var försiktig med vad som spolas ner
  Undvik att slänga matrester, fett, olja och andra stora partiklar i avloppet, eftersom dessa lätt fastnar och orsakar blockeringar. När olja hälls ner i vasken stelnar den ofta när den svalnar och bildar en tjock, klibbig beläggning på insidan av avloppsrören. Detta kan inte bara orsaka stopp i ditt eget köksavlopp, utan bidrar även till kostsamma blockeringar i hela avloppsystemet och kan dessutom skada miljön.

 

 • Regelbunden rengöring
  Gör det till en vana att rengöra ditt avlopp regelbundet. Använd milda rengöringsmedel eller naturliga rengöringslösningar som bikarbonat och ättika för att bryta ner fett och andra avlagringar.

 

 • Använd avloppssil
  En enkel avloppssil kan vara oerhört effektiv för att fånga upp matrester och andra partiklar.

 

 • Skölj med varmt vatten
  Regelbundna sköljningar med varmt vatten hjälper till att hålla avloppet rent och fritt från uppbyggnader av fett och smuts.

 

 • Håll ett öga på avloppet
  Genom att regelbundet inspektera ditt avlopp kan du tidigt identifiera och åtgärda potentiella problem. Om du åtgärdar en mindre blockering så fort du märker att vattnet börjat rinna undan saktare, kan du ofta undvika stora stopp som kräver professionell rensning.

Vi hjälper dig rensa köksavloppet

Tyvärr går det inte alltid att rensa köksavloppet själv, särskilt när det uppstått större stopp. Att snabbt anlita proffs kan vara helt nödvändigt för att inte riskera exempelvis dyra rör- och vattenskador. Vi på Spolsnabben har den utrustning och expertis som krävs för att effektivt och säkert rensa ditt köksavlopp, så att du snart kan använda det som vanligt igen. Läs mer om avloppsrensning, rörinspektion, relining eller ta hjälp av vår avloppsjour eller kontakta oss så hjälper vi dig med ditt stopp i köksavloppet!