Relining

Skippa dyra och tidskrävande stambyten. Med relining förlänger vi livslängden på era befintliga stammar i minst 40 år. Med våra samarbetspartner utför vi professionell relining med hållbarhet i fokus.

Spolsnabben har jour dygnet runt, alla dagar på året. Vid akut hjälp, ring oss på 0771–550 810.

Hjul1

Snabbt

Snabb service till ett bra pris!

star

Enkelt

Boka enkelt via telefon eller formulär.

Att byta stammar är något av det besvärligaste en bostadsrättsförening behöver göra i underhållsväg. Ett stambyte är ett omfattade ingrepp och innebär en hel del besvär för boende. Vid ett traditionellt stambyte river man upp väggar och golv i kök och badrum för att byta slitna och trasiga rör. Under renoveringen behöver boende i fastigheten tillfälligt lämna sina bostäder medan renoveringen utförs. Till skillnad mot relining där inga omfattande rivningsarbeten är nödvändiga och boende kan bo kvar i sina hem under renoveringen.

relining-strumpa

Vad är relining?

Relining är ett samlingsnamn på olika metoder att renovera rör. Vanligaste metoden vid relining kallas rörinfodring eller strumpmetoden och innebär att man dränker ett foder/en strumpa med epoxy. Fodret skjuts sedan med hjälp av lufttryck in i det gamla röret. När fodret sitter på plats i det gamla röret ska fodret härda till ett hårt skal. När härdningsprocessen är klar har rören samma funktionsduglighet som vid ett stambyte. Hållbarheten på materialet vid en relining är minst 40år. Vi lämnar garanti på utförda renoveringar.

 

Hur ofta behöver man renovera stamarna
med relining?

För att veta om det är dags för ett stambyte/renovering av avloppssystemet kan man göra en rörinspektion med kamera som man sticker ner i avloppet för att undersöka rören. Befintliga rörstammar i betong, gjutjärn eller plast har vanligtvis en livslängd på mellan 30-60år. Är det aktuellt för ett stambyte och man vill göra kostnadseffektivt och smidigt för fastighetens boende ska man välja relining som metod. Men vänta inte för länge – är rören alldeles för trasiga och rasat ihop helt och hållet kan det vara så att relining inte fungerar som renoveringsmetod.

Hur går en relining till?

Den vanligaste metoden vid relining en så kallad rörinfodring eller strumpmetoden och innebär att man dränker ett foder/en strumpa med epoxy som med hjälp av lufttrycksteknik skjuts in i det gamla röret. När fodret sitter på plats härdar fodret under tryck till ett hårt skal inuti det gamla röret. Med det flexibla fodret skapas ett nytt självbärande rörsystem och det nya härdade röret är inte längre beroende av det gamla röret.

Fodret som används finns i olika dimensioner för att passa olika typer av avloppssystem. Det sömlösa fodret är mycket följsamt och kan med fördel installeras i böjar, rör med direktionsförändringar och rör med förgreningar.

Relining 4 steg

  1. Spolning och filmning

Vi spolar och filmar avloppsrören för att kartlägga status och vilka åtgärder som behöver tas vid.

  1. Offert

Vi lämnar en offert som visar en tydlig prisbild på renoveringen för fastigheten.

  1. Relining / renovering

Renovering påbörjas och pågår ca 2-5 arbetsdagar beroende på omfattning.

  1. Dokumentation och garanti

För att du ska känna dig trygg lämnar vi över all dokumentation om renoveringen och lämnar alltid garanti på utfört arbete.

Spolnabben och relining

På Spolsnabben har vi utbildande medarbetare med lång erfarenhet och bred kunskap inom relining.

Har du frågor om relining, rörinspektion eller annat fastighetsunderhåll gällande vatten och avlopp? Kontakta oss på Spolsnabben 018 – 550 810.

See Our Work

Latest Projects